Inauguration of the new Liceo Sanvitale building –


The province of Parma has completed the expansion and adaptation of the “Albertina Sanvitale” High School of Human Sciences in Parma, in San Sepolcro 3.

A new building was built in the existing courtyard area, with 6 new classrooms (two per floor) next to the lecture hall in the basement. In total, the intervention by the reorganization of the laboratories made it possible to enlarge the school complex by 8 classrooms, bringing the number of classrooms to 36.
In addition, various adaptation interventions were carried out on the existing building.
The total amount of the intervention is 2 million euros, funded by the Emilia-Romagna region with FSC funds.

The new structure was officially inaugurated this morning by the president of the province Andrea Massari, with the delegate for school construction Alessandro Tassi Carboni, and by the regional councilor at the Paola Salomoni School, presenting the head of the “Sanvitale” Andrea Grossi, the mayor of Parma Federico Pizzarotti and the other top city authorities, as well as Aldo Spina, former delegate for school construction, company manager and Eng. Paola Cassinelli Head of the Provincial School Building Unit.

“The province has received significant funding from the region for school construction and others come with Pnrr – said President Andrea Massari – our goal is to achieve stability and all the facilities needed for our school system, a goal in any case ambitious, given that we are still expecting 10% growth from our students over the next 10 years. And the offices of the province and the company that completed it in a very short time.

“Emilia-Romagna is investing convincingly in school construction,” said Paola Salomoni, the school’s regional councilor. Over the past six years, almost 1,000 interventions have been carried out in the region, and thanks to the NRP, we are ready to spend an additional 83 Million euros, of which 6.5 in Parma in the province where five new construction sites are starting up. At the heart of all our projects is the future of our boys and girls, which expands the strategic role of education with welcoming, safe and innovative structures. these schools of the future – including Salomoni – we present them together with the citizens, thanks to the participation space ‘Space for Education’, to which almost a thousand Emilia-Romagna are connected.

“A non-formal thank you to the province, to the architect arch. The Mora and Allodi company with whom we shared the goal and daily solution of the building site problems in the building – said Sanvitale chief Andrea Grossi – These new large, sustainable and welcoming classrooms, with new interactive monitors Thanks to ministerial funding, for a teaching that is constantly being redesigned and redesigned is an important signal from a school that has not forgotten the time of the pandemic emergency, learns from integrated digital education to experiment and pay more attention to needs of the students. They are also a signal that is not taken for granted today by what we want to be: to build schools, while at the moment schools are being bombed elsewhere.

“We will soon be involved in many other interventions to improve our school heritage, to make school and training spaces more welcoming for students and teachers,” said Managing Director Alessandro Tassi Carboni. free from Sanvitale, we will respond to the needs of other institutions. “

Technical data

The new building is about 14 meters high as it stands.

It consists of three floors above ground, each floor having two classrooms located in the main hall in the basement; the surface of the individual classrooms is about 57 square meters and the hall of 120 square meters, for a total area of ​​670 square meters.

In addition, in the existing school building, adaptation and modification interventions were carried out through the introduction of a second emergency staircase, the refurbishment of the existing toilets (teachers and students) and the creation of services for the disabled on each floor, the adaptation of the thermal. the power plant, the improvement of the passageways, the restoration of the outer plaster and the rear façade painting, the replacement of the windows of the main staircase, of the internal windows and of the illuminated bodies.

And then interventions to overcome the architectural barriers by constructing a ramp to reach the main access road towards P.le San Sepolcro and adding a new lift to the existing one.

There were no accidents during the 19 months of construction.

Architectural project and building supervision: arch. Gianluca Mora, Structural Design: ing. Giuseppe Stefanini, Plant Design: CO.BE Studio, Contractor: ALLODI Srl

Head of Procedure: ing. Paola Cassinelli Head of the Provincial School Building Unit.

Leave a Comment